Hahou & Gyeongju

Geplaatst op Geplaatst in Korea

Tweede kerstdag gaan we op weg naar Gyeongju, de hoofdstad van het Silla koninkrijk. Na een langzame start als stadstaat in de eerste eeuw voor Christus groeit het uit tot een koninkrijk dat heerste van de 7e eeuw tot de 9e eeuw over het schiereiland Korea.

Hahou

Onze eerste lange tocht in Zuid-Korea gaat in zuidoostelijke richting t.o.v. Seoul. De wegen zijn perfect, het verkeer valt mee en het eten bij de rustplaatsen is alleszins te hachelen. Na een uur of twee verschilt het naar ons gevoel in bijna niets van een auto vakantie naar Zuid-Frankrijk. Behalve dan dat het ijzig koud is buiten. We gaan langzaam terug in de tijd en komen aan bij Hahou village, vlakbij Andong. Een dorpje ontstaan in de 14e eeuw tijdens de Joseon dynastie (1392 – 1837). Het dorp wordt bewoond door nazaten van de Ryu clan, die in de Jason dynastie belangrijke posities hadden in het bestuur. Het erfgoed wordt door de bewoners zorgvuldig instant gehouden. Duidelijk zichtbaar is het confuciaanse standenverschil. Kleine huizen met rieten daken voor de gewone burger in de vallei. Ruimere huizen met plaveisel op de daken voor de elite op hoger gelegen plekken. In een van die huizen is goed te zien hoe vloerverwarming in die tijd werkte. Een groot vuur onder de vloer. Met een stelsel van buizen wordt de warme lucht onderlangs de vloer geleid. Het verhaal gaat dat de Koreanen daarom traditioneel op de vloer zitten. Daar was het altijd het warmst.

De omgeving is prachtig met de Nakdon rivier die elegant als een wapperende sjaal om het dorp is gedrapeerd. De Buyeondae Cliff, aan de overkant van de rivier, is indrukwekkend. Op het zandstrand tegenover de Cliff wordt de komst van de olympische vlam voorbereid. De ijzige Siberische wind prikt als naalden in ons gezicht. We wachten het niet af. Voordat we naar onze eindbestemming gaan brengen we eerst nog een bezoek aan het wereld erfgoed de Byeonson Sewon. Een Confucius academie gesticht in 1613. Bedoeld om de aankomende bestuurlijke elite de Confuciaanse leer bij te brengen. Onderweg naar Gyeongju komen we de vlam-optocht tegen.

Gyeongju

Aan het eind van de middag komen we aan in Gyeongju. Voor drie nachten hebben we een traditioneel Koreaans huis, een Hanok, gereserveerd bij Hanok Raon (een aanrader). Het is klein, je slaapt op de vloer (wel vloerverwarming), eigen douche en wc en een gemeenschappelijke keuken waar je je eigen ontbijt klaar maakt. De gebruikelijke gedragsregels worden je voor geschoteld maar in het oog springt de opmerking dat enige burengerucht een onderdeel is van het leven in een hanok. We hebben er geen last van gehad. Zo´n hanok is comfortabel en een gemeenschappelijke keuken zorgt voor verrassende kontakten.

In de jaren ´60 van de vorige eeuw werd de traditionele hanok ingeruild voor een appartement met airconditioning in de hoogbouw die toen in rap tempo uit de grond werd gestampt. Veel traditionele hanoks verdwenen in die tijd uit de grote steden. Maar sinds 2000 is de hanok herontdekt. Vooral vanwege zijn efficiënte en omgeving vriendelijk functioneren. Sindsdien groeit het aantal mensen dat terug wil naar een hanok zeer snel. Hanoks worden nu weer, met moderne bouwkundige inzichten, gebouwd.

Gyeongju, de voormalige  hoofdstad van het Silla rijk, is bezaaid met oudheden. Nog niet zolang geleden kregen kinderen van de lager school hier voor huiswerk geschiedenis de opdracht mee om een stukje oudheid op te zoeken in hun buurt en mee te brengen naar school. Dat is veranderd. De Koreanen zijn trots op hun erfgoed en wordt nu zorgvuldig geconserveerd.

Bulguk-sa

De volgende morgen beginnen we met een bezoek aan de Bulguk-sa tempel. Een boeddhistische tempel gebouwd in 528 tijdens het Silla koninkrijk. Inmiddels is de tempel zo´n 40 keer gerenoveerd. Op het terrein staan twee belangrijke pagoden: Dabotab en Seokgatab. De tempel is nog steeds in gebruik door een van de boeddhistische ordes. Na de tempel gaan we naar de Seokguram grot. In de grot een enorm boeddha standbeeld uitgehakt uit een blok graniet,  zo rond 500 – 600.  Een bijzonder staaltje van boeddhistische kunst. In Gyeongju zelf bezoeken we het park met de graf heuvels en het Cheomseungdae observatorium uit het Silla tijdperk. Daar in de buurt ligt ook de Anap brug dat deel uitmaakt van een paleizen complex uit de vroege Silla periode. En natuurlijk het Gyeongju nationaal museum.

Namsan

De laatste dag gaan we naar de berg Namsan, 500 meter hoog. Ligt in het hart van Gyeongju park. Je kunt daar verschillende wandelpaden nemen. We gaan op weg naar de uitgekerfde boeddha, uit het Silla tijdperk, aan de top. Aangekomen bij een kleine tempel naast de Boeddhabeelden raken we in gesprek met een monnik. Een vrouw van in de dertig, universitaire opleiding, spreekt uitstekend Engels. Heeft gekozen voor een leven als monnik. Fascinerend!!  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.